Tárgyieszköz-eladással kapcsolatos áfakérdés


Önkormányzatunk alanyi adómentes, a következők szerepelnek a törzsadatunkban:
– Fő tevékenységünk: 8411 Általános közigazgatás.
– Áfa-tv. 7. §-a szerint kizárólag közhatalmi tevékenységet folytatunk.
– Nettó finanszírozási körbe tartozó költségvetési szerv.
Eladásra kerül egy 8+1 fős kisbusz, amely 89 hónapja van a tulajdonunkban, a forgalmi engedély szerint a jármű kategóriája M1 kategória: Személyszállító gépkocsik, a gépjárművezető ülésén kívül legfeljebb nyolc ülőhellyel, önsúlya 1848 kg, össztömege 3020 kg. A kisbusz tanyagondnoki feladatok ellátását szolgálja, nem kapcsolódott a vásárlásához vagy a járművel végzett feladatokhoz egy alkalommal sem áfa-visszaigénylés. Az alábbi kérdések megválaszolásában kérnénk segítséget:
1. Tárgyi eszközként van nyilvántartva, akként szeretnénk értékesíteni, amely a 188. § (3) bekezdése alapján nem számítandó bele az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárba, viszont a 193. § (1) bekezdése alapján nem járhatunk el alanyi adómentes minőségben az eladáskor, tehát nettó ár + 27%-os áfával kell a vevőnek kiállítanunk a számlát, amely után áfabevallást kell készítenünk, és tárgyhót követő hó 20-ig befizetnünk a keletkező áfát? A törzsadatunkban áfával kapcsolatos információk közül változtat ezen paragrafusok érvényesítésében bármelyik, például a 85–86. §-ok felsorolása?
2. Mi vonatkozik ránk a többi tárgyi eszközünk eladását illetőleg, ha például eladunk utánfutót, traktort, bútort vagy bármit?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. augusztus 8-án (343. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6074

[…] értékesítése adókötelezettséget eredményez, ugyanakkor a tárgyi eszköz beszerzéséhez kapcsolódóan felmerült adó levonható. A tárgyi eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adó levonása az Áfa-tv. 135. és 136. §-ában fogalt szabályok figyelembevételével történik. Az Áfa-tv. 135. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében az ingónak minősülő tárgyi eszközök esetében a tárgyi eszköz rendeltetésszerű használatbavételének hónapjától kezdődően 60 hónapig, ingatlan esetében 240 hónapig (ún. figyelési időszak) gyakorolható az adólevonási jog az Áfa-tv. eme és 136. §-ának figyelembevételével. Az Áfa-tv. 136. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében abban az esetben, ha az adóalany a tárgyi eszközt vagy a 135. § szerinti vagyoni értékű jogot a 135. § (1) bekezdésében meghatározott időtartamon belül értékesíti, a teljesítés hónapjára és a hátralevő hónapokra együttesen időarányosan jutó előzetesen felszámított adó összegét véglegesen levonhatja, ha a tárgyi eszköz vagy a 135. § szerinti vagyoni értékű jog értékesítése adólevonásra egyébként jogosítaná. Vagyis, ha a tárgyi eszköz beszerzését terhelő adó a beszerzéskor, illetve az azt követő figyelési időszakban nem volt levonható, és a tárgyi eszköz későbbi – de még a "figyelési időszakon" belüli – értékesítésekor ezzel kapcsolatban adófizetési kötelezettség keletkezik, akkor a korábban le nem vont áfa meghatározott (az értékesítés hónapjára, valamint a "figyelési időszak" hátralevő hónapjaira időarányosan eső) része pótlólag levonásba helyezhető. Mindez azt jelenti, feltételezve, hogy a kérdéses kisbusz nem minősül személygépkocsinak (vtsz. 8703.), annak értékesítése adóköteles, mely nem párosul adólevonási joggal, tekintettel arra, hogy annak használatbavétele és értékesítése között több mint 60 hónap telt el. Az értékesítésről az adott termékre vonatkozó áfát (ami kisbusz estében 27%) tartalmazó számlát kell kiállítani, és az ügyletről az értékesítést követő hónap 20-áig áfabevallást kell benyújtani. A fenti szabályok irányadóak […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.