Szociális gondozói díj

Kérdés: Költségvetési intézményünk szociális ellátást végző közintézmény. Az Szja-tv. 1. sz. mellékletének 1.9. pontjában szereplő szociális gondozói díjhoz kapcsolódik a kérdésünk. Adómentesen az intézmény számfejthet-e a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban az esetleges riasztójelzést fogadó (eddig megbízással fizetett, az eseti jellegre való tekintettel), valamint a családi napközijében a helyettesítést ellátó gondozónak ilyen díjat?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...részére is kifizethetőadómentesen az Szja-tv. 3. § 65. pontjában foglaltaknak megfelelő díjazás.Ugyanez igaz a családi napköziben a helyettesítést ellátó gondozóra is. Acsaládi napközi a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997.évi XXXI...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. szeptember 20.
Kapcsolódó címkék:  

Szakmai vizsgaelnök és kamarai képviselő megbízása

Kérdés: Szakképző iskolában a szakmai vizsgákhoz delegálják az elnököt és a kamarai képviselőt. A vizsgáztatásra szóló megbízólevelet konkrét személyre adják ki (aki névjegyzékben szerepel). Helyes eljárásnak tekinthető-e, ha a gazdasági szervezet által kiállított számla alapján fizetjük ki a megbízási díjat, ha a vizsgáztatással megbízott személy a gazdasági szervezet tagja, és a szervezet végezhet ilyen tevékenységet (vizsgáztatás)?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...jön létre. A vizsgabizottság tagjánakmegbízása határozott időre szól. Ha a vizsgabizottság tagja megbízását nemtudja ellátni, helyettesítéséről a megbízójának kell gondoskodnia. A Rendelet 14. § (1) bekezdése alapján a vizsgaszervezőképviselőjét,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. június 28.
Kapcsolódó címkék:    

Peren kívüli megegyezésben kikötött kártérítés adó- és járulékvonzata

Kérdés: Munkaügyi pert indított egy volt pedagógus, akit helyettesítés miatt határozott időre alkalmaztunk további jogviszonyban, a jogviszonya megszüntetésével kapcsolatban. A per kimenetele hosszúnak tűnt, ezért peren kívül megegyeztünk. Jogos volt-e? A megegyezés eredménye, a nem jövedelmet pótló átalánykár összegéből kell-e bármiféle (szja, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék) közterhet levonni, vagy ez ténylegesen nem vagyoni kártérítésnek minősül? Tehát a kifizetés bruttó vagy nettó módon történhet?
Részlet az állásfoglalásából: […] A megadott információk alapján nem dönthető el, hogy a perenkívüli megegyezés jogos vagy indokolt volt-e a munkáltató részéről, hiszen ezattól függ, hogy milyen alapon támadta meg a jogviszonyt megszüntetőhatározatot az érintett. A peren kívüli egyezségben a felek...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. június 7.
Kapcsolódó címkék:  

Étkezési utalványok bevételezése

Kérdés: Önkormányzatunk önállóan működő intézménye a központi konyha. Az étkezési díjat készpénzzel és ebédcsekkel is lehet fizetni, mivel szerződést kötöttünk az utalvány kibocsátójával. A pénztárgépbe külön kódon ütik be az utalvány értékét. A hivatal pénztárába fizeti be a konyha a beszedett összeget, mely tartalmazza az utalvány értékét és a készpénzt is. Az utalvány értékét is bevételezhetjük a pénztárba? Hogyan könyveljük a konyha befizetését?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...ellátott feladatok munkafolyamatainak leírását, a szervezetiegység vezetőinek és alkalmazottainak feladat- és hatáskörét (munkakörét), ahelyettesítés rendjét, továbbá a szervezeti egység költségvetési szerven belülibelső és azon kívüli külső...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. február 1.
Kapcsolódó címke:

Határozott időre történő foglalkoztatás a Kjt. alapján

Kérdés: Teljes munkaidős (heti 40 órás) főállás melletti részmunkaidős (50%) közalkalmazotti jogviszony keretében, közoktatási intézményben foglalkoztatható-e törvényesen a pedagógus csak szeptember 1-jétől június 15-ig?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Kjt. 21. § (2) bekezdés alapján közalkalmazotti jogviszony– ha törvény eltérően nem rendelkezik – csak helyettesítés céljából, vagymeghatározott munka elvégzésére, illetve feladat ellátására létesíthetőhatározott időre történő kinevezéssel. Ezen túlmenően...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. november 23.
Kapcsolódó címkék:  

Gazdasági vezető közoktatási intézményben

Kérdés: Megyei fenntartású oktatási intézmény vagyunk. Önállóan működő és gazdálkodó költségvetési intézmény. Tavaly 2009. május 31-vel a gazdasági vezető lemondott. Ezután az intézményvezetőnek a fenntartó azt az utasítást adta, hogy a gazdasági vezető kinevezése a fenntartó által történik, ami azóta sem történt meg. Az intézmény vagy a fenntartó kötelessége a gazdasági vezető pótlása, kinevezése, és ki gyakorolja a munkáltatói jogokat? A másik kérdés, hogy tavaly decemberben létszámleépítésként – miután a gazdasági vezetői álláshely hosszabb ideje nem volt betöltve – szóbeli tájékoztatásban erre hivatkozással a fenntartó elvonta ezt az álláshelyet. A közgyűlési határozatban azonban nem volt megnevezve az elvonni kívánt munkakör, csak az, hogy 1 fő szakmai létszámmal csökkenti az intézményünk engedélyezett létszámát. Az idei költségvetést már e munkakör bére nélkül terveztük. Így az idén az anyagi fedezet sem áll rendelkezésre, hogy helyettesítéssel vagy megbízással ennek a munkakörnek a feladatát valaki hivatalosan elvégezhesse. Beszámolókat, bevallásokat a könyvelők elkészítik, és aláírás nélkül adják be a fenntartónak tavaly május 31-óta. Kinek és hogyan kellene feloldani ezt a szabálytalan és jogellenes működést?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...elő. A gazdasági vezető átmenetivagy tartós akadályoztatása esetén a költségvetési szerv vezetőjehaladéktalanul köteles gondoskodni helyettesítéséről, a gazdasági vezetőiálláshely megüresedése esetén annak betöltéséről. Az álláshely betöltéséigtartó...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. november 23.
Kapcsolódó címke:

Intézményvezető-helyettes vezetői minőségének megítélése

Kérdés: Önállóan működő és gazdálkodó bentlakásos szociális intézmény vagyunk. A 257/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet szerint magasabb vezetőnek minősül az önálló intézmény vezetésére a fenntartó által kinevezett vagy megbízott vezető, valamint annak helyettese. Kérdésem, hogy az intézményvezető ápoló, akit az intézményvezető nevez ki és gyakorolja felette a munkáltatói jogokat, és aki az intézményvezetőt távollétében helyettesíti, magasabb vezetőnek vagy vezetőnek minősül-e?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...tevékenység ellátására szól, vagy a vezető ápolóifeladatok ellátására, és ez utóbbi esetében az érintett az intézményvezető helyettesítésétcsak az intézményvezető távollétében látja el az SzMSz, munkaköri leírásalapján.Tehát az érintett akkor...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. november 23.
Kapcsolódó címkék:  

TÁMOP programon belüli elszámolás abban az esetben, ha eltérő a pályázó és a szakmai megvalósító

Kérdés: Csak az önkormányzat pályázhatott és nyert is az ÚMFT TÁMOP rendszeréhez benyújtott kompetenciaalapú oktatás egyenlő hozzáférés című pályázaton. A megvalósító az önállóan működő és gazdálkodó oktatási intézmény. A projekt szakmai megvalósításával összefüggő költségek bérköltségei és járulékai az intézmény gazdálkodási körében valósul meg, amit az önkormányzat a pályázat terhére megtérít. Kérdésünk csak a személyi juttatásra vonatkozik, mert minden egyéb projektmegvalósítással összefüggő kiadás az önkormányzat által e célra megnyitott számlájáról valósul meg (eszközök, tankönyvek, továbbképzés stb.), amit fizikai értelemben átadunk az intézménynek, vagy a szolgáltatásvásárlás számlát kifizetjük. A személyi jellegű kiadás – helyettesítés, szakmai vezető megbízási díja – az intézménynél valósul meg, hiszen ők ott vannak a rendszerben. Az önkormányzat kimutatás alapján megtéríti. A pénzeszközátadást hogyan könyveli az önkormányzat és hogyan fogadja az intézmény? Azért kérdezem, mert a gyakorlatban van olyan, aki a bért is az önkormányzatnál számfejti az IMI rendszerben, a pedagógusok itt külsősként jelennek meg. Aztán van olyan pályázó is, aki megtéríti az iskola ebből adódó többletkiadását. Csak azt nem tudjuk, hogy melyik a helyes.
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésben megjelölt kompetenciaalapú oktatás egyenlőhozzáférés TÁMOP program esetében a pályázó az önkormányzat, de a szakmaimegvalósítója egy önállóan működő és gazdálkodó oktatási költségvetési szerv.A személyi juttatások kifizetése függetlenül...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. október 12.
Kapcsolódó címkék:  

Megbízási szerződés saját dolgozóval

Kérdés: Saját dolgozóval köthető-e megbízási szerződés vagy eseti megbízás nem a főállására vonatkozó munkakörben?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...lehetnek. Amennyiben például a dolgozó úgy végez munkakörébe nemtartozó feladatokat, hogy valójában a Kjt. vagy Ktv. szerinti helyettesítésrőlvan szó, akkor nem megbízási szerződést kell kötni, hanem a megfelelőjogszabály helyettesítésre...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. június 28.
Kapcsolódó címkék:  

Közalkalmazott nem megfelelő munkavégzése, magatartásbeli összeférhetetlensége

Kérdés: Közalkalmazott (közoktatási intézmény gazdasági osztályán könyvelő munkakörben foglalkoztatott) kolléganőnk részére folyamatos szakmai hibáiért, pontatlanságáért írásbeli figyelmeztetést adtunk 2009 októberében. Másnap elment betegállományba. Decemberben megszakította, pár nap után kivette éves hátralévő szabadságát, majd 2010 januárjában újra betegállományba ment, mely azóta is tart. Mivel a gazdasági vezetőn (rajtam) kívül ő az egyetlen, aki megfelelő pénzügyi végzettséggel rendelkezik, így nehézkes mind a helyettesítés, mind az érvényesítési feladat megoldása. Szakmai alkalmatlansága már bizonyított, emberileg is összeférhetetlen, így szeretnénk a legrövidebb úton megválni tőle. Mit tehetünk?
Részlet az állásfoglalásából: […] Amennyiben a közalkalmazott munkáját nem végzi megfelelően,illetve a munkaköri feladatainak ellátására tartósan alkalmatlanná vált, a Kjt.30. § (1) bekezdés c) pont lehetőséget ad – szakmai alkalmatlanság címén – aközalkalmazotti jogviszony felmentéssel történő...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. június 8.
1
…
6
7
8
…
10