Ingyenesen átadott közmű áfaelszámolása

Kérdés: Az önkormányzat a közvilágítási berendezések korszerűsítésével a DÉDÁSZ-t bízta meg. Az elkészített munkát a DÉDÁSZ egy összegben számlázta, melyre 5 évi részletfizetést engedélyezett. A részletfizetéskor kamatot is kell fizetni. 2002-ben fizeti az önkormányzat az első részletet és kamatot. Az elkészült és üzembe helyezett berendezések tulajdonjogát az önkormányzat térítés nélkül, véglegesen, könyv szerinti értéken az üzemeltetés idejére a DÉDÁSZ részére átadta. Van-e az átadásnak áfavonzata?
Részlet a válaszából: […]

Ha az elkészült berendezést térítésmentesen adják tulajdonba, a korszerűsítési munkálatok során felmerült áfa ingyenes átadáshoz kapcsolódik, ezért a kivitelezés során felszámított áfát nem lehet levonni. Az átadást további áfakötelezettség nem terheli.

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Késedelmi kamat követelésként történő előírása

Kérdés: A költségvetési szerv által előírt késedelmi kamat milyen időpontban írható elő a követelések között?
Részlet a válaszából: […]

A késedelmi kamatot kizárólag olyan követelések után lehet felszámítani, amelyeket az adós, illetve a vevő elismert. A késedelmi kamat előírásának időpontját a két fél közötti megállapodás alapján, az abban foglalt időpontban lehet végrehajtani.

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Támogatáselőleg áfakötelezettsége

Kérdés: A támogatáselőleg után kell-e áfát fizetni?
Részlet a válaszából: […] ...felróható okból történik a projekttől eltérő célú hasznosítás, s így a támogatás teljes, illetve előlegként adott összegét annak kamatával együtt visszatérítik.Ha a támogatáselőleg olyan támogatás előlegéül szolgál, amelyre áfát kell fizetni (mert...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. november 26.

Hitelintézeti kölcsön kamatmentes munkáltatói hitellel történő kiváltásának adókötelezettsége

Kérdés: A köztisztviselő a méltányolható lakásigény mértékét meg nem haladó nagyságú és értékű lakása vásárlásához hitelintézettől kölcsönt vett fel. Mivel a kölcsön kamata magas, ezért a munkáltatója a hitelintézetnél fennálló tartozása törlesztésére kamatmentes lakáscélú hitelt kíván folyósítani. Ebben az esetben kell-e fizetnie a munkáltatónak a kamatkülönbözet után 44 százalékos személyi jövedelemadót? A munkáltató által folyósított hitelből törlesztett pénzintézeti hitel után a 40 százalékos, legfeljebb 240 ezer forintig terjedő adókedvezmény megilleti-e a munkavállalót?
Részlet a válaszából: […] ...Szja-tv. 72. §-ának 2002. január 1-jétől hatályos rendelkezése értelmében nem kell a kamatkülönbözet után a 44 százalékos szja-t a munkáltatónak megfizetnie akkor, ha a hitelt olyan lakáscélú kölcsön törlesztésére folyósítja, amelyet az adós olyan...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. november 26.

Az áfaarányosítás tételei

Kérdés: Hogyan kell minősíteni az arányosítás módszerében (figyelembe kell-e venni a képletben, ha igen, akkor csak a nevezőben, vagy a számlálóban és a nevezőben is) a következő tételeket:- kártalanítás, lelépési díj címén kapott összeg;- előleg, foglaló, kaució;- késedelmi kamatok, kötbérek;- saját rezsis beruházás teljesítményértéke, apport, térítésmentes átadás adóalapja;- önkormányzatnál a helyi adóbevétel, központi költségvetésből leosztott szja-bevétel;- önkormányzatnál a központi költségvetésből intézményei működésének finanszírozására kapott bevétel;- pályázaton elnyert pénzösszeg, átvett pénzeszköz;- intézményfinanszírozásos támogatás?Kell-e áfát fizetni ezek után a tételek után, és hogyan kell bizonylatolni?
Részlet a válaszából: […] ...3. számú mellékletének I. részében közölt képletben (sem a számlálóban, sem a nevezőben): kártérítés; kaució, óvadék; késedelmi kamat, kötbér; önkormányzatnál a helyi adóbevétel.E tételek után áfát sem kell fizetni, ezért az Áfa-tv.-nek megfelelő...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. november 12.

Belső számla áfája

Kérdés: A kapott támogatás, az átvett pénzeszközök, a banki kamatok és hasonló bevételek beérkezésekor, illetve saját kivitelezésben végzett beruházás után ki lehet-e tölteni áfás számlát belső technikai számlaként?
Részlet a válaszából: […] ...bizonylatolásra alkalmas bármely, a számviteli szabályoknak megfelelő bizonylat, amelyen azonban áfa nem tüntethető fel. A kapott banki kamatért cserébe a költségvetési szerv nem végez semmilyen szolgáltatást, így arról számla nem állítható ki, és áfavonzata...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. október 29.
1
17
18