Pályázat útján elnyert támogatás adózása

Kérdés: Ebben az évben pályázatot nyújtottam be település-érdekvédelmi támogatásra a Budapesti Főpolgármesteri Hivatalhoz. A pályázatot kedvezően bírálták el, így 2002-ben vissza nem térítendő támogatást kaptam a helyi védettséget élvező házam kapujának rendbehozatalához. Felhívták a figyelmemet, hogy a támogatás után nem kell adót fizetnem. Valóban így van-e, mert 2000-ben ugyanezen ház homlokzatának felújításához kapott támogatás után adóznom kellett.
Részlet a válaszából: […] ...[7. § (1) bekezdés a) pontja], miszerint a jogszabály alapján, nyilvánosan meghirdetett pályázat útján költségvetési vagy önkormányzati forrásból felújításra, korszerűsítésre kapott támogatás összegét nem kell figyelembe venni a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Bérleti jogról való lemondás

Kérdés: Kerületi önkormányzatunknak egy magánszemély felajánlotta, hogy lemond az önkormányzat tulajdonában lévő lakásának bérleti jogáról, mivel megnősült, és feleségével közös, nagyobb ingatlant kívánnak vásárolni. A bérleti jogról való lemondásért fizetett összegből kell-e adót levonni?
Részlet a válaszából: […]

Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 2.2 pontja alapján a bérleti jogról lemondás ellenében fizetett térítés adómentes az azt kapó magánszemélynél, így az önkormányzatnak adólevonási kötelezettsége nincs.

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Közhasznú társaság alapítása

Kérdés: Költségvetési intézményünk közhasznú társaságot alapít. Tárgyi eszközöket viszünk be a társaságba. A bevitt eszközök értékéért részesedést kapunk a társasági szerződés szerinti értékben. Érvényes-e erre az esetre az Áht. 109/F § (4) bekezdésében megfogalmazott áfamentesség?
Részlet a válaszából: […] ...adó, az Áht. előbb hivatkozott szabályai szerint, mint apport. Közvetlen apportálás esetén:Ez intézmény esetén nem valószínű, inkább önkormányzatnál fordulhat elő, amely közvetlenül vagyoni részesedést szerezhet gazdasági társaságban. A mentesség az Áht....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Ingyenesen átadott közmű áfaelszámolása

Kérdés: Az önkormányzat a közvilágítási berendezések korszerűsítésével a DÉDÁSZ-t bízta meg. Az elkészített munkát a DÉDÁSZ egy összegben számlázta, melyre 5 évi részletfizetést engedélyezett. A részletfizetéskor kamatot is kell fizetni. 2002-ben fizeti az önkormányzat az első részletet és kamatot. Az elkészült és üzembe helyezett berendezések tulajdonjogát az önkormányzat térítés nélkül, véglegesen, könyv szerinti értéken az üzemeltetés idejére a DÉDÁSZ részére átadta. Van-e az átadásnak áfavonzata?
Részlet a válaszából: […]

Ha az elkészült berendezést térítésmentesen adják tulajdonba, a korszerűsítési munkálatok során felmerült áfa ingyenes átadáshoz kapcsolódik, ezért a kivitelezés során felszámított áfát nem lehet levonni. Az átadást további áfakötelezettség nem terheli.

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Függő bevétel következő évi rendezése

Kérdés: Egy önkormányzati költségvetési szervnek tárgyévben ismeretlen eredetű bevétele keletkezett, melyet a beszámoló elkészítéséig nem tudott azonosítani, így költségvetési függő bevételként mutatta ki. A következő évben megállapították, hogy az összeg a költségvetési szerv alaptevékenységi bevételei közé tartozik. Hogyan kell a rendezést könyvelni, és szükséges-e a beszámolóban kimutatott pénzmaradvány helyesbítése?
Részlet a válaszából: […] A költségvetési függő bevételt a következő évben az alábbiak szerint kell rendezni:T 4812 – K 9112 Függő bevétel átvezetése közgazdasági osztályozás szerint,T 4812 – K 9192 A fizetendő áfa átvezetése,T 999 – K 992 A bevétel elszámolása közgazdasági osztályozás...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Pénzmaradvány elszámolása évnyitás után

Kérdés: Az önkormányzat saját költségvetési szerve pénzmaradványának megállapításakor 5000 E Ft alulfinanszírozást és 3000 E Ft pénzmaradvány-elvonást állapított meg. A költségvetési szerv részére 2000 E Ft-ot utalt ki. Hogyan kell a főkönyvi könyvelésben ezeket a tételeket rögzíteni?
Részlet a válaszából: […] A pénzmaradvány következő évi rendezésénél az egyes tételeket bruttó módon kell könyvelni, a következők szerint:T 341 – K 4612 Alulfinanszírozás pénzforgalomban teljesülő részének elszámolása közgazdasági osztályozás szerint (2000 E Ft), T 499 – K 4612...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Függetlenített belső ellenőr szakképzettsége

Kérdés: Pénzügyi és számviteli szakellenőr képzésben kívánok részt venni. Ezzel a végzettséggel megpályázhatom-e egy önkormányzati tulajdonban lévő kórház belső ellenőri állását?
Részlet a válaszából: […] ...gazdálkodási folyamatainak ellenőrzésére, tehát a függetlenített belső ellenőri funkció betöltésére is. A munkáltató (az önkormányzat vagy a kórház igazgatója) ugyanakkor feltételként szabhatja az egyetemi vagy főiskolai végzettséget (oklevél) is....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. december 10.

Önkormányzati képviselők 100 százalékos költségelszámolása a költségtérítéssel szemben

Kérdés: Önkormányzati képviselők költségtérítésének megállapításakor kifizethető-e a teljes összeg adó levonása nélkül, amennyiben a képviselő úgy nyilatkozik, hogy nem kell jövedelemként figyelembe venni a megállapított összeg 100 százalékát?
Részlet a válaszából: […] Abban az esetben, ha a magánszemély úgy nyilatkozott, hogy a költségtérítés bevételével szemben tételes költségelszámolást kíván alkalmazni, és 100 százalék költséget kíván érvényesíteni, a kifizető ezt a nyilatkozatot figyelembe veheti a kifizetéskor [itt nem...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. november 26.

Szerződéskötés gesztorönkormányzat által lebonyolított közműberuházás esetére

Kérdés: A gesztorönkormányzat által lebonyolított közműberuházás esetében hogyan kell szerződni ahhoz, hogy az áfa visszaigényelhető legyen?
Részlet a válaszából: […] ...konstrukció lehetséges: A társönkormányzatok megbíznak maguk közül egy önkormányzatot (gesztor), amelyik saját nevében bonyolítja le a beruházást, saját nevében köti a szerződéseket, s a kivitelezői számlák is az ő nevére szólnak. A gesztorönkormányzat...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. november 26.

Adómentes utazási bérlet (természetbeni juttatás) pótlása

Kérdés: Az önkormányzatunk egyik képviselője elveszítette az önkormányzat közigazgatási területére szóló adómentes jogcímen juttatott utazási bérletét és azt pótolni kívánjuk. Az újabb bérlet után adózni kell-e, vagy az is adómentes természetbeni juttatás lesz?
Részlet a válaszából: […] ...Képv. td-tv. alapján az önkormányzati képviselőnek első ízben juttatott bérlet (az, amelyet elveszített) kimeríti az adómentes lehetőséget. Ha az elveszett bérlet helyett másikat kap, a juttatás adóköteles természetbeni juttatásnak minősül, amely után a juttatónak...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. november 26.