Távmunkavégzés költségtérítése

Kérdés:

Költségvetési szervünk alkalmazottja távmunkában látja el a feladatait.
Az alábbi esetek kapcsán hogyan kell az igazolás nélkül elszámolható költség összegét meghatározni?
a) A munkavállaló a hónapban 10 teljes munkanapon távmunkavégzés keretében végzett munkát, míg 10 munkanapon fizetett szabadságon volt.
b) A munkavállaló a hónapban 10 teljes munkanapon a munkáltató székhelyén végezte a munkáját, 5 teljes munkanapon távmunkavégzés keretében végzett munkát, míg a fennmaradó 5 munkanapon munkaidejének felében a munkáltatója székhelyén, másik felében távmunkavégzés keretében végzett munkát.
c) A munkavállaló a hónapban 10 teljes munkanapon távmunkavégzés keretében végzett munkát, míg 10 teljes munkanapon a munkáltató székhelyén végzett munkát. Ezenfelül a munkáltató által elrendelt, a munkaidő-beosztástól eltérő rendkívüli munkaidőben (szombati nap) távmunkavégzés keretében végzett munkát összesen 6 óra időtartamban.
d) A munkáltató és a munkavállaló részmunkaidőben állapodtak meg, a napi munkaidő az általános teljes napi munkaidő fele. A munkavállaló valamennyi munkavégzéssel érintett napja teljes egészében távmunkavégzéssel érintett nap.

Részlet a válaszából: […] ...Szja-tv. 3. számú melléklete II. fejezetének 11. pontja (távmunkavégzés költségtérítése) – egész havi távmunkát feltételezve – meghatározza a havonta kedvezményesen fizethető összeg maximumát: ez az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2023. április 25.

Távmunkavégzéssel összefüggésben kifizetett költségtérítés

Kérdés: Önkormányzatunknál ha van egy távmunkaszerződéssel rendelkező munkavállaló, akkor is jár-e neki a "költségátalány", ha például táppénzen van? Tehát ha egy adott hónapban végig rendelkezik távmunkát lehetővé tévő szerződéssel a munkavállaló, akkor az egész hónapra jár-e a teljes "költségátalány", függetlenül attól, hogy heti 1 vagy heti 5 munkanapot töltött távmunkában?
Részlet a válaszából: […] ...Szja-tv. 3. számú melléklete II. pontjának 1.1. alpontja szerint igazolás nélkül, költségként elszámolható tételnek minősül a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítés címén fizetett összegből a felek által előzetesen meghatározott, de legfeljebb havonta...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2022. december 20.

Távmunkavégzéshez biztosított laptop

Kérdés: Hogyan alakul az adókötelezettség abban az esetben, ha egy távmunkavégzés keretében foglalkoztatott munkavállalónak a munkáltató 2 darab, egyenként 150 ezer forint értékű laptopot vásárol, az egyiket május hónapban, a másikat pedig szeptemberben?
Részlet a válaszából: […] ...Szja-tv. 3. számú melléklet I. fejezet 24. pont a) alpontja alapján, az Mt. a távmunkavégzésre vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően, a munkaszerződésben foglaltak szerint távmunkát végző munkavállalót a távmunkavégzéssel összefüggésben terhelő...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2021. október 12.

Munkavédelmi szabályok a home office-ban

Kérdés: Home office elrendelése, illetve biztosítása esetén vannak-e munkavédelmi kötelezettségei a munkáltatónak? Köteles-e a munkavégzés helyszínét megtekinteni, felmérni?
Részlet a válaszából: […] ...home office-t, azaz az otthoni munkavégzést az Mt. nem szabályozza, csak a távmunkavégzésre van az Mt.-ben, továbbá az Mvt.-ben rendelkezés.2020. március 19. napjától a veszélyhelyzettel összefüggésben a munkáltató egyoldalúan is elrendelheti az otthoni munkavégzést....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2020. május 12.

A távmunkavégzés egyoldalú megszüntetése

Kérdés: Megszüntetheti-e egyoldalúan a munkáltató a munkaszerződésben rögzített távmunkát, ha már nem áll érdekében annak engedélyezése?
Részlet a válaszából: […] ...távmunka egy atipikus foglalkoztatási forma is, olyan sajátos munkavégzés, mely nem csupán munkarendet jelent, hanem a munkaszerződésben kikötött feltételt is. (A munkaszerződésben meg kell állapodni a munkavállaló távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásában...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2018. június 26.

Távmunkavégzés adózási szabályai

Kérdés: Sokat hallottam a távmunka bevezetéséről, de hiába kerestem az 56. számú Magyar Közlönyben a törvénymódosítások között, ilyen rendelkezést nem találtam.
Részlet a válaszából: […] ...távmunkavégzéssel kapcsolatos rendelkezéseket a Magyar Közlöny 2004. évi 58. számában, 2004. április 28-án tették közzé. Ebben a közlönyben megtalálja a foglalkoztatással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2004. évi XXVIII. törvényt. Ennek...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. augusztus 31.