Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott távmunka tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkavédelmi szabályok a home office-ban

Kérdés: Home office elrendelése, illetve biztosítása esetén vannak-e munkavédelmi kötelezettségei a munkáltatónak? Köteles-e a munkavégzés helyszínét megtekinteni, felmérni?
Részlet a válaszból: […]munkavégzést. Jelen esetben az otthoni munkavégzés tulajdonképpen egy eltérő munkavégzési helyen történő munkavégzést jelent. Hozzá kell tenni, hogy a home office nem feltétlen csak otthoni munkavégzést jelenthet, ha a munkáltató nem köti ki a munkavégzés helyét, az akár máshol is lehet, bár jelenleg valóban a legjellemzőbb az otthoni vagy legalábbis a tartózkodási helyen történő munkavégzés.Munkavédelmi oldalról szintén nincs szabályozva a home office, csupán a távmunkavégzésre vannak előírások. Azzal[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5188

2. találat: A távmunkavégzés egyoldalú megszüntetése

Kérdés: Megszüntetheti-e egyoldalúan a munkáltató a munkaszerződésben rögzített távmunkát, ha már nem áll érdekében annak engedélyezése?
Részlet a válaszból: […]kötetlen a munkarend, nincs túlóra stb.) és azt, hogy a feladatok teljesítése így hatékony-e (nyilván elvárás, hogy a feladatok teljesítése valamilyen konkrét mutatóval mérhető legyen).Mivel a munkaszerződést egyik fél sem módosíthatja egyoldalúan, ezért annak a távmunkavégzésre vonatkozó rendelkezését sem.Ugyanakkor nem kizárt, hogy a felek kikössék a szerződésben azt, hogy a távmunka megszüntetését akár a munkavállaló, akár a munkáltató kezdeményezheti indoklás nélkül, tehát ajánlatot tehet erre a másik félnek. Ez azonban nem érinti azt, hogy a másik félnek ebbe bele kell egyeznie.Ha a munkavállaló a munkáltató ajánlatát a távmunkavégzés megszüntetésére nem fogadja el, a munkáltatónak a következő lehetőségei lesznek:- fenntartja továbbra is a távmunkavégzést (azaz eláll a szándékától), illetve- megszüntetheti a jogviszonyt, de ezt csak akkor tudja jogszerűen megtenni, ha egyidejűleg a működési körben rejlő, felmondást megalapozó ok is fennáll, tehát ha a munkavállaló munkarendjét, munkavégzésének módját valóban indokoltan szervezte át (a mögött valós és igazolható[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. június 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4743
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Távmunkavégzés adózási szabályai

Kérdés: Sokat hallottam a távmunka bevezetéséről, de hiába kerestem az 56. számú Magyar Közlönyben a törvénymódosítások között, ilyen rendelkezést nem találtam.
Részlet a válaszból: […]szerint a felek közötti eltérő megállapodás hiányában a munkavégzéshez, valamint a kapcsolattartáshoz szükséges eszközöket a munkáltató köteles biztosítani. Egyébként pedig a munkaszerződésben kell rögzíteni a távmunkavégzéssel összefüggésben a távmunkát végző munkavállalónál szükségesen és indokoltan felmerült költségek elszámolásának a módját. A távmunka jogi kereteinek meghatározásához kapcsolódik egy új adózási szabály is. Az Szja-tv. 3. számú mellékletének I. fejezete újonnan hatályba lépett 24. pontja szerint a távmunkával összefüggésben kapott költségtérítés összegével szemben a következő igazoltan felmerült kiadások számolhatók el költségként: a távmunkavégzéshez, valamint azzal összefüggésben a kapcsolattartáshoz szükséges, nem anyagi jószág, számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére fordított 50 ezer forintot meg nem haladó összeg; 50 ezer forintot meghaladó kiadás esetében pedig a 33 százalékos leírási kulcs alkalmazásával értékcsökkenési leírásként megállapított összeg. [Ha a távmunkát végző értékcsökkenési leírást számol el, akkor az általános rendelkezések szerint (Szja-tv. 5. számú melléklet) a tárgyi eszközök nyilvántartását is vezetnie kell. Amennyiben az említett eszközöket a munkáltató biztosítja a távmunkát végző számára, akkor a saját célra vásárolt számítógép vagy más egyéb eszköz ára nem számolható el költségként.]; az internethasználat díja, beleértve az egyszeri, a havi és a forgalmi díjat is; […] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. augusztus 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 819
Kapcsolódó tárgyszavak: ,