Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott munkavédelem tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkavédelmi szabályok a home office-ban

Kérdés: Home office elrendelése, illetve biztosítása esetén vannak-e munkavédelmi kötelezettségei a munkáltatónak? Köteles-e a munkavégzés helyszínét megtekinteni, felmérni?
Részlet a válaszból: […]munkavégzést. Jelen esetben az otthoni munkavégzés tulajdonképpen egy eltérő munkavégzési helyen történő munkavégzést jelent. Hozzá kell tenni, hogy a home office nem feltétlen csak otthoni munkavégzést jelenthet, ha a munkáltató nem köti ki a munkavégzés helyét, az akár máshol is lehet, bár jelenleg valóban a legjellemzőbb az otthoni vagy legalábbis a tartózkodási helyen történő munkavégzés.Munkavédelmi oldalról szintén nincs szabályozva a home office, csupán a távmunkavégzésre vannak előírások. Azzal[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5188

2. találat: Munkáltatói felelősség járványhelyzetben

Kérdés: Milyen felelősséggel tartozhat a munkáltató, ha a munkavállaló munkát végez, és megfertőződik a koronavírussal?
Részlet a válaszból: […]fennáll, és azt bizonyítani tudja.Ezek a következők:- a kárt az ellenőrzési körén kívül eső körülmény okozta,- ezzel a körülménnyel nem kellett számolnia, és- nem volt elvárható, hogy a károkozó körülmény bekövetkezését elkerülje, vagy a kárt elhárítsa.A koronavírus miatti járvány elháríthatatlan külső oknak (vis maior) minősül, és ezzel előre nem is számolhatott a munkáltató. Ezen túl azonban a munkáltatónak azt is bizonyítania kell, hogy mindent megtett azért, hogy a kárt elkerülje vagy elhárítsa, azaz minden elvárhatót megtett az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítására. Ezért célszerű pandémiás intézkedési tervet készíteni, és az abban foglaltakat be is tartani. Minden olyan lépést meg kell tenni, ami adott körülmények között elvárhatóan megtehető a munkáltató[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5185

3. találat: Munkavállaló munkaképességének ellenőrzése

Kérdés: Mikor, milyen feltételekkel használhatunk alkoholszondát, hogy ellenőrizzük egy munkavállaló alkoholos befolyásoltságát?
Részlet a válaszból: […]megtartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket. A munkáltató a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti munkavállalóját.Tehát alapvetően alkalmazható alkoholszonda. Ugyanakkor az alkalmazás feltételeire érdemes figyelmet fordítani, be kell tartani ugyanis az adatvédelmi követelményeket, és a személyiségi jogokra is figyelemmel kell lenni (nem alkalmazható például a szondázás a méltóságot sértő, megalázó módon).Ezért célszerű a munkahelyen részletesen szabályozni egyrészt azt, hogy a munkáltató "zéró toleranciát" hirdet a munkaidőben az alkoholos befolyásoltság tekintetében, másrészt azt, hogy mikor, hogyan végez a munkáltató alkoholszondás vizsgálatot. Előbbi tekintetében érdemes kiemelni, hogy a munkavállaló nemcsak munkaidőben nem fogyaszthat alkoholt, hanem köteles arról is gondoskodni, hogy mire munkába kell állnia, korábbi alkoholfogyasztás miatt se álljon befolyásoltság alatt.Főszabályként a munkáltató akkor végezhet alkoholszondás ellenőrzést, ha felmerül az alkoholfogyasztás gyanúja, illetve más esetekben akkor, ha azt egységesen, minden adott körben érintett munkavállalóra (pl. a teljes brigádra, adott munkakörű összes munkavállalóra) alkalmazzák.Fontos, hogy az Mt. alapján a munkáltató a munkavállalók ellenőrzése keretében akkor alkalmazhat technikai eszközt, ha erről a munkavállalókat előzetesen írásban tájékoztatta. Tehát célszerű belső szabályzatban rendelkezni arról, hogy mikor, milyen feltételekkel végez ilyen vizsgálatot a munkáltató, arról, hogy a munkáltató milyen eszközöket alkalmaz, arról, hogy az alkoholszonda mellett vérvizsgálatot is kérhet a munkavállaló, illetve ennek költségei viseléséről (ha a vérvizsgálat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. február 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5144
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

4. találat: Munkaidő és felelősség kérdése a céges rendezvények kapcsán

Kérdés: Munkaidőnek minősül-e a céges csapatépítőn való részvétel ideje, illetve felelős-e a munkáltató az ilyenkor bekövetkezett baleset miatt?
Részlet a válaszból: […]minősül. További következmény, hogy főszabályként a munkáltató munkajogi kártérítési felelőssége is fennáll, tekintettel arra, hogy a kárt ebben az esetben a munkaviszonnyal összefüggésben felmerültnek kell tekinteni. Ez alól szűk körben tudja kimenteni magát a munkáltató.Ha a csapatépítő rendezvényen történő részvétel nem kötelező (erről a rendezvény meghirdetésekor kifejezetten rendelkezni kell), és valódi választása van a munkavállalónak, hogy részt vesz-e, továbbá, ha nem munkaidőben szervezik az eseményt, akkor a rendezvényen eltöltött idő nem munkaidő, és munkabér-fizetési kötelezettség nem merül fel.Ugyanakkor a munkáltató felelőssége csak az eset összes körülménye alapján ítélhető meg. A hatályos Munka Törvénykönyve[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. július 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4752
Kapcsolódó tárgyszavak: ,