Selejtezés, tárolási veszteség elszámolása

Kérdés: Milyen áron történjen a selejtezés, tárolási veszteség stb., illetve kivezethető-e tervezett önköltségen? Véleményünk szerint egyformán kellene kezelni az egyes növekedéseket és csökkenéseket is. Ha mégis tervezett önköltségi áron történik a kivezetés, akkor az év végi tényleges önköltség megállapításakor kell-e korrigálni a tervezett és tényleges önköltségi ár közötti különbség miatt?
Részlet a válaszából: […] ...selejtezés, tárolási veszteség elszámolása nyilvántartási értéken kell, hogy történjen.Összköltség-elszámolás esetén a saját termelésű készletek minden változását a saját termelésű készletek állományváltozása számlával szemben kell...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. november 28.
Kapcsolódó címkék:  

Veszteség kimutatása

Kérdés: Az év végi önköltségszámítást követően kell-e könyvelni veszteséget a 8. számlaosztályban, vagy elég csak meghatározni a tényleges önköltséget? Az 5. számlaosztály megmutatja, mennyi a költség, ami az év végi rendezőtételekkel átkerül a 8. számlaosztályba, tehát az eredménykimutatás tartalmazza azt a veszteséget, ami e tevékenység során keletkezik (csak esetleg nincs közvetlenül könyveléssel kimutatva), a mérleg szerinti eredmény pedig nem változik attól, hogy az éves veszteség nem kerül lekönyvelésre.
Részlet a válaszából: […]

A veszteséget külön nem kell könyvelni. A veszteség azáltal mutatódik ki a könyvekben, hogy az értékesítés bevétele alacsonyabb lesz, mint az elszámolt költségek, ráfordítások.

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. november 7.
Kapcsolódó címke: