Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott veszteség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Selejtezés, tárolási veszteség elszámolása

Kérdés: Milyen áron történjen a selejtezés, tárolási veszteség stb., illetve kivezethető-e tervezett önköltségen? Véleményünk szerint egyformán kellene kezelni az egyes növekedéseket és csökkenéseket is. Ha mégis tervezett önköltségi áron történik a kivezetés, akkor az év végi tényleges önköltség megállapításakor kell-e korrigálni a tervezett és tényleges önköltségi ár közötti különbség miatt?
Részlet a válaszból: […]közvetlen önköltség utókalkulációval meghatározott vagy norma szerinti közvetlen önköltség lehet.Az önkormányzat a fentiek szerinti önköltségszámítással alátámasztott előállítási értéken veszi a könyveiben készletre a terményeket. A készletmozgást meg kell jeleníteni a 2-es számlaosztályban.Az előzőeknek megfelelően az előállított termény önköltségét a készletre vételkor, vagyis a termelési ciklus befejezését követően kell megállapítani, és az Áhsz. 53. §-ának (6) bekezdése szerint a negyedéves könyvviteli zárlat keretében kell könyvelni.A 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet VI. fejezete foglalkozik a saját termelésű készletekkel kapcsolatos elszámolásokkal. E szerint:A) Késztermékek készletre vétele elszámolása1. Termelési költségek a pénzügyi számvitel szerintKapcsolódó tétel: kiadásként elszámolandó pénzforgalom esetén a költségvetési számvitelben történő könyvelésT51-56 - K1-4T6/7 - K5912. Késztermék készletre vétele a pénzügyi számvitel szerintT232 T591 - K571K6/7B) Félkész termékek állományba vételének elszámolása1.? Termelési költségek a pénzügyi számvitel szerintKapcsolódó tétel: kiadásként elszámolandó pénzforgalom esetén a költségvetési számvitelben történő könyvelésT5 - K1-4T6/7 - K5912. Félkész termék állományba vétele a pénzügyi számvitel szerintT231 - K571T591 - K6/7CsökkenésekA) Késztermékek értékesítésének elszámolása1. Késztermék kivezetése a pénzügyi számvitel szerintT571 - K232T6/7 - K591Az éves könyvviteli zárlat keretében a készletekkel kapcsolatban elvégzendő feladatokat az Áhsz. 53. §-ának (8) bekezdése tartalmazza. E szerint a következő feladatokat kell elvégezni:- a leltári különbözetek elszámolását, az eltérések okainak kivizsgálását,- az eszközök értékelését, a (6) bekezdés e) pontja szerinti kivétellel az értékvesztés elszámolását és annak visszaírását, az esetleges terven felüli értékcsökkenés visszaírását, értékhelyesbítés elszámolását,- a záró befejezetlen termelés készletre vételét,- az 5. számlaosztály[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. november 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4599
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Veszteség kimutatása

Kérdés: Az év végi önköltségszámítást követően kell-e könyvelni veszteséget a 8. számlaosztályban, vagy elég csak meghatározni a tényleges önköltséget? Az 5. számlaosztály megmutatja, mennyi a költség, ami az év végi rendezőtételekkel átkerül a 8. számlaosztályba, tehát az eredménykimutatás tartalmazza azt a veszteséget, ami e tevékenység során keletkezik (csak esetleg nincs közvetlenül könyveléssel kimutatva), a mérleg szerinti eredmény pedig nem változik attól, hogy az éves veszteség nem kerül lekönyvelésre.
Részlet a válaszból: […]veszteség azáltal mutatódik ki a könyvekben, hogy az értékesítés bevétele alacsonyabb lesz,
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. november 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4596
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,