Sportlétesítmény felújításának áfája


Áfakörbe tartozó önkormányzat tulajdonát képezi egy ingatlan, melyre korábban nem volt adólevonási joga. Az ingatlan felújítása megtörtént, a felújítás során általános fogalmi adó levonása nem volt. A felújítással az ingatlan rendeltetése megváltozott (sportlétesítmény lett). Az önkormányzat adóköteles bevételt is szerez, ugyanakkor iskolások számára köznevelési célokból a sportlétesítményt ingyenesen is rendelkezésre bocsátja.
1. Az ellenérték nélkül nyújtott szolgáltatás után fizetendő áfa alapját az Áfa-tv. 69. §-a határozza meg. E szerint az adót az ingyenes szolgáltatás érdekében felmerült többletkiadás összege után kell megfizetni. A Költségvetési Levelek 305. lapszámában azt olvastam, hogy "az adóhatóság álláspontja szerint a funkcionális költségek – mint például fűtés, víz, üzemeltetési költség – nem tekintendők az ingyenes szolgáltatás érdekében felmerült többletkiadásnak, ezért ezeket nem kell figyelembe venni az adóalap meghatározásánál". Számításaim szerint viszont ezeken kívül nem keletkezik többletkiadás, így a fizetendő adó alapja 0 forint lesz. Ebben az esetben jogosultak vagyunk az adó 100%-os levonására, hiszen számításba vettük a fizetendő adót is az ingyenes szolgáltatások után? Ugyanakkor az Áfa-tv. 14. §-a szerint az ingyenes szolgáltatások akkor keletkeztetnek áfafizetési kötelezettséget, ha az ügylet tárgyával kapcsolatban korábban áfalevonási jogot gyakoroltak. (Nálunk nem volt korábban áfalevonás). Keletkezik-e áfafizetési kötelezettség az ingyenes szolgáltatás után?
2. Ugyanezen ingatlanra vonatkozóan újabb beruházást tervezünk. Véleményünk szerint az ingyenes szolgáltatás után keletkezik áfafizetési kötelezettség, mert már volt előtte levonásba helyezett áfa. A beruházás áfája így akkor 100%-ban levonható?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. szeptember 26-án (345. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6114

[…] esetében ilyen lehet az üzemóra vagy a használt alapterület, esetleg a kettő kombinációja. Abban az esetben, ha a tevékenységre jellemző mutatószám nem állapítható meg, akkor alkalmazható az Áfa-tv. 5. sz. melléklete szerinti bevételarányos számítás. Miután már a beruházáskor, tehát a kiadások felmerülésekor ismert volt az a körülmény, hogy részben ingyenes szolgáltatást nyújtanak, az adólevonás oldaláról kell kezelni a kérdést. Ingatlan esetében 240 hónapos figyelési időt határoz meg az Áfa-tv., és ha ezen belül az arányszám 10 000 forintot meghaladóan változik, akkor korrigálni kell a levonási számítást (Áfa-tv. 135 §-a). Az Áfa-tv. 14. §-a szerint az ingyenes szolgáltatások akkor keletkeztetnek áfafizetési kötelezettséget, ha az ügylet tárgyával kapcsolatban korábban áfalevonási jogot gyakoroltak. Ezt nem lehet leszűkíteni az ingatlanbeszerzésre, hanem ha a felújítás, átalakítási költségek áfáját levonták, akkor is volt az ügylet tárgyával kapcsolatos áfalevonási joguk. Az Áfa-tv. 69. §-a alapján azok a kiadások nem képezik az ingyenes szolgáltatás után fizetendő adó alapját, amelyek akkor is felmerülnek, ha nem nyújtanák az ingyenes szolgáltatást, ilyen lehet pl. az épület fűtése, ha függetlenül a bent tartózkodók létszámától, a létesítményt fűteni kell. A többi költséget már a körülmények függvényében kell megítélni, a valóságnak megfelelően. […]
 
Kapcsolódó címkék:      
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.