Önkormányzati rendezvény bevételének elszámolása


Az önkormányzat 2-es adószámmal rendelkező adóalany, abból kifolyólag, hogy a víziközmű-vagyon bérbeadását áfásan végzi. Az önkormányzat 3 napos rendezvény – zenés fesztivál – megszervezését, lebonyolítását tervezi, melyet a helyi lakosok ingyenesen, a külsős vendégek pedig belépődíj ellenében látogathatnak. Készpénzes értékesítésről nyugtát állítunk majd ki.
1. Az önkormányzat áfaalany, ezért a belépőről kiállított számlán szereplő összeg bruttó, ami az áfát tartalmazza?
2. Ha az önkormányzat ezáltal áfás bevételre tesz szert, akkor a rendezvény megszervezésével járó kiadások áfatartalma levonható lesz? Ha igen, milyen arányban? Milyen viszonyítási alapot kell meghatározni? A belépőjegyekből befolyó bevétel nem fogja fedezni a rendezvény teljes költségét. Vagy csak olyan mértékben vonhatjuk le a kiadások áfatartalmát, amennyi az elért teljes bevétel áfatartalma?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. november 28-án (348. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6161

[…] adóköteles bevételszerző tevékenység érdekében merült fel. A kérdéses esetben ingyenes szolgáltatás és bevételek is történnek. Ilyen esetben az Áfa-tv. 123. §-a szerint meg kell osztani a beszerzést terhelő áfát. Ha mérhető a fizetős és nem fizetős résztvevők aránya, akkor az lesz a levonás aránya, ha nem mérhető, akkor a bevétel és a ráfordítás arányában oszthatják meg a levonható és a le nem vonható áfát. Megoldás lehet még, hogyha az ingyenes résztvevők […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.