Pénzintézeti jóváírások áfája


Önkormányzatunk a választott pénzintézettől a következő címeken kap jóváírásokat, illetve fizet ki a bank felé költségeket:
Pénzintézet által felszámolt költségek (terhelés)
kamat (likvid, beruházási hitel után)
– rendelkezésre tartási jutalék (likvid hitel után)
– forgalmi jutalék, tranzakciós illeték, postai utalvány díja, számlavezetési díj (utalások után fizetendő költségek)
Pénzintézet által jóváírt összegek
kamat (lekötött betét, illetve egyéb kamat)
Jól gondoljuk, hogy ezen bevételek és költségek áfamentesek, viszont a késedelmi kamat – mely tulajdonképpen egyfajta "büntetés", nem pedig a szolgáltatás ellenértéke – áfa hatályán kívüli bevétel?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. március 28-án (337. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5973

[…] és közvetítése, valamint ezek hitelező általi kezelése. A d) pont alapján adómentes a folyó-, betét- és ügyfélszámlával, fizetéssel, átutalással, csekkel, egyéb pénzköveteléssel és pénzügyi eszközzel kapcsolatos szolgáltatás nyújtása, ideértve ezek közvetítését is, kivéve magát a követelés (kinnlevőség) behajtását. Az előzőek alapján adómentes a pénzintézet által felszámolt költségek (terhelés) közül – a kamat (likvid, beruházási hitel után), – a rendelkezésre tartási jutalék (likvid hitel után), – a forgalmi jutalék, tranzakciós illeték, számlavezetési díj (utalások után fizetendő költségek). Az Áfa-tv. 86. §-a (1) bekezdésének h) pontja alapján adómentes a postai szolgáltatás, de a banki szolgáltatásokhoz kapcsolódóan […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.