Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott jogkör tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Kötelezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzése

Kérdés: Minden szerződést szükséges pénzügyileg ellenjegyezni? Megbízási szerződésekre kifizetett személyi juttatásoknál elegendő-e, ha a megbízási szerződés pénzügyileg ellenjegyezve van? Sajnos a szabályzatunk 2014. évi, és olyan dolgozók vannak megjelölve benne, akik már rég nem dolgoznak itt. Ebben az esetben mi a teendő? (Természetesen folyamatban van az új szabályzat elkészítése.) Az a jobb, ha nincs a szerződés pénzügyileg ellenjegyezve, vagy ha olyan személy írja alá, aki nem szerepel a belső szabályzatban?
Részlet a válaszból: […]vállaló szervnél a kötelezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzésérea) a gazdasági szervezettel rendelkező költségvetési szerv kiadási előirányzatai terhére vállalt kötelezettség esetén fő szabály szerint a gazdasági vezető vagy az általa írásban kijelölt, a költségvetési szerv alkalmazásában álló személy jogosult. Az Ávr. 55. §-a ettől eltérően is rendelkezhet.Alapvető szabály tehát, hogy csak a költségvetési szervnél dolgozó jogosult pénzügyi ellenjegyzésre. A kötelezettségvállalásra, ellenjegyzésre, teljesítésigazolásra, érvényesítésre és utalványozásra felhatalmazottakról naprakész nyilvántartást kell vezetni. Ha valamely gazdálkodásijogkör-gyakorló munkaviszonya megszűnt, az aláírási jogkör gyakorlása is megszűnik, és ezt a tényt a nyilvántartásban is fel kell vezetni.A belső szabályzatban nem célszerű a jogkörgyakorlókat név szerint megjelölni, a személyi változások miatt. A szabályzatban célszerű azt írni, hogy kötelezettségvállalásra az első számú vezető (elnök, igazgató, intézményvezető stb.) jogosult, pénzügyi ellenjegyzésre pedig a gazdasági vezető (az intézménynél használatos pozíciót célszerű a szabályzatba beírni, ami lehet pl. gazdálkodási főosztályvezető) vagy az általa írásban kijelölt személy. Így mindig az a személy értendő a szabályzat szerinti jogkörgyakorlónak, aki aktuálisan betölti az adott pozíciót. A gazdasági vezető a kinevezésével kapja meg a pénzügyi ellenjegyzési jogot az Ávr. alapján, tehát őt erre külön nem kell megbízni, felhatalmazni, de[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. november 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5331
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,